Професия Сервитьор
Какво ще научите от този курс ?
Да разпознавате различните стилове на обслужване.
Да можете да посочите необходимото оборудване за успешна услуга.
Професионално сервиране на храни и напитки.
Да правите разлика между различните видове съдове и прибори, използвани в ресторанта.
Да можете правилно да използването и боравенето със стъклени съдове, порцелан и съдове.
Правилния процеса на изчистване на масата.
Приготвяне на масата преди сервиране на гостите в ресторант.
Основни познания по съчетание на вино и храна.
Продължителност 1 ден (10:00 – 17:30)
Форма на обучението – Присъствено
Място на провеждане – София, Сити пойнт център
Курсът за сервитьор ще ви преведе през стъпките за успешното функциониране на един ресторант. От първоначалното посрещане на гостите до задълбочените познания за посуда, съдове, прибори за хранене и детайлите на сервирането, всеки аспект играе роля в удовлетвореността на гостите. Ще се научите да използвате и поддържате различните видове стъклени съдове, стандартно бар оборудване, съдове и прибори за хранене, използвани в ресторант от висок клас. Процедурата за подготовка на масата преди сервиране и нейното подреждане с подходящи прибори и съдове. Аспекти от отговорностите на сервитьора, от посрещането на гостите при пристигането им до придружаването им до масата. Този курс също така ще демонстрира подхода за продажба на по-скъпи ястия и напитки и предлагане на предложения в първокласни ресторанти и как това спомага за създаването на доверие и добро впечатление у госта.
Кой ще ви помогне ?
Стоян Стоянов
Стоян Стоянов е мениджър с международен опит в сектора на хотелиерството и ресторантьорството. Ръководител на едни от най-добрите хотели и ресторанти в България и чужбина, сред които ваканционно селище Санта Марина, Созопол, хотел Мезон § Шато Копса, Карлово, KOI Restaurant & Lounge и Ray’s Bar в Абу Даби, ОАЕ. Всеотдаен професионалист с дългогодишен опит в организирането на събития, изграждането на бранд имидж, управление и обучение на екипи в хотели и заведение с различна тематика. Доказани резултати с отличия и награди на поверените обекти от световни организации. Мотивиран, аналитичен и предприемчив лидер с международно признати постижения в областта на миксологията и сомелиерството.
Какви теми ще покрием по време на курса ?
- Организация и функциониране на ресторанта.
- Характеристика на процеса обслужване в заведенията за хранене и развлечения.
- Търговски помещения – видове, предназначение и обзавеждане.
- Нормативна база – запознаване с основните нормативни документи, използвани при работа в ЗХР.
- Подготвителна работа за обслужване в ЗХР – средства за работа на сервитьора.
- Меню. Последователност при поднасянето на храни и напитки. Правила за оформяне на меню. Видове менюта.
- Сервиране на закуска на блок-маса и на закуска „а-ла- карт”, обяд и вечеря.
- Сервиране на безалкохолни напитки и алкохолни напитки.
- Препоръки за вино и съчетаването му с храна.
- Форми на сервитьорско обслужване.
- Обслужване при специални случаи – приеми, банкети, коктейли.
- Организиране на специални събития.
- Обслужване на туристически групи.
- Обслужване в хотелска стая-рум сервиз.
- Системата “ол инклузив” в ресторантьорството. Организация на самообслужването в заведенията за хранене.
Вашите следващи стъпки
В момента няма планирана дата за провеждане на този курс. Заявете желание да бъдете информирани при обявяване на дата.
Попълни формата още сега или се свържи с нас.